Technologische ontwikkelingen
In het tijdperk van internet of things (IoT) zijn veel van onze apparaten al slim. Zo weet bijvoorbeeld je horloge of je te snel rent en of je te weinig water drinkt. Slimme gebouwen zijn ook vol in ontwikkeling. In veel gebouwen zitten bijvoorbeeld al bewegingssensoren om het licht in ruimtes te reguleren. Maar ook je verwarming aan of uit doen voordat je thuis komt is al niet meer weg te denken uit veel huishoudens. Toch is, ondanks deze ontwikkelingen, nog een groot deel van het energieverbruik afkomstig uit vastgoed. Een opkomende technologie binnen de verduurzaming is de digital twin. Een digital twin is een technologie waarbij er meer inzicht gegeven wordt in de data en processen binnen een gebouw, gebied of object.
De digital twin
Een digital twin is een dynamische virtuele kopie van een fysiek object dat er hetzelfde uitziet, en zich hetzelfde gedraagt, als het fysieke object. Een digital twin is een combinatie van building information models (BIM), game engines en een groot aantal sensoren die de digital twin van real-time data voorzien. Met een digital twin kan je vervolgens voorspellen, simuleren, beheren en anticiperen.
Door met BIM te werken dient de digital twin als eerste als groot archief. Het inzien van productinformatie, documentatie of handleidingen wordt zo voor elke stakeholder toegankelijk. Mocht er dan ooit een onderdeel binnen een gebouw kapot gaan, dan kan er snel en gemakkelijk gekeken worden wie de leverancier was, om welk type het gaat en nog veel meer informatie. Kennis van een specifiek BIM programma is niet meer nodig door de gamification van het BIM model. Door te werken met game engines wordt navigeren door het gebouw en het systeem toegankelijk voor iedereen. Tevens geeft het de digital twin fotorealistische kwaliteit waardoor de ervaring levensecht wordt. Ook krijgt het hierdoor de mogelijkheid om de digital twin helemaal naar wens te ontwikkelen.
Het laatste onderdeel binnen de digital twin zijn vervolgens de sensoren. De sensoren verzorgen de digital twin van real-time data. Een gebouw bevat tegenwoordig al heel veel sensoren. Zo zijn lichtsensoren al niet meer weg te denken, maar ook sensoren op automatische deuren of sensoren op radiatoren worden steeds meer toegepast. Al deze sensoren zijn te koppelen aan de digital twin. Hier komt alle data samen en hoeft er dus niet meer per toepassing een aparte app te komen of een eigen dashboard. Door de data vervolgens ook te visualiseren (denk aan het kunnen zien van warm water stromen of ventilatie stromen) krijgt de data context en wordt het toegankelijk voor elke doelgroep. Vervolgens is het mogelijk om de terugkoppeling, vanuit de digital twin, naar de sensoren te maken om zo, op afstand, de verwarming of de lampen uit te zetten.
De voordelen
Met een digital twin toepassing krijgen stakeholders op een toegankelijke manier toegang tot allerlei data. Hierdoor kunnen onderhoudskosten teruggebracht worden, kunnen er snellere en betere beslissingen gemaakt worden en kan er al vanaf het design proces van het gebouw kosten bespaard worden. Een digital twin brengt verschillende partijen samen doordat er samen, overal op de wereld, door de digital twin gelopen en gecommuniceerd kan worden. Dit zorgt voor betere en snellere communicatie en een betere klantervaring.
Ook kan een digital twin voor simulaties en veiligheidstrainingen ingezet worden. Zo is er een digital twin van een aantal tunnels in Amsterdam ontwikkeld die onder andere wordt gebruikt om operators van die tunnels te trainen en verschillende scenario's te testen. Ook kan brandveiligheid en vluchtroutes gesimuleerd worden binnen een digital twin. Wat als er een bepaalde vluchtroute afgesloten raakt? Of wat is de veiligste vluchtroute als er brand is in vleugel A? Allemaal scenario's die veilig en op een levensechte manier gesimuleerd kunnen worden.
Wanneer een digital twin wordt ingezet voor onderhoudsprocessen zijn de voordelen onder andere geoptimaliseerde processen, kortere downtime en minder personeelskosten. Mocht er een systeem binnen het gebouw uitvallen dan kan een monteur op afstand door het gebouw lopen, het systeem visualiseren en zo herleiden waar het probleem zich bevindt. Doordat er met BIM product data aan het onderdeel verbonden is heeft de monteur al inzicht gekregen waar het probleem zich bevindt, welk onderdeel de oorzaak is en heeft hij of zij al de mogelijkheid gekregen om het onderdeel te bestellen. Dit allemaal voordat hij of zij überhaupt op de locatie is geweest.
De mogelijkheid om met real-time data te werken en dit te visualiseren zorgt voor betere en snellere beslissingen in onderhoud. De kracht van het visualiseren en simuleren van complexe gebouwen en processen in real-time 3D zorgt voor een andere ervaring waarop mensen interactie hebben met een gebouw. Het veranderd de manier waarop mensen kijken naar ruimte, ruimte ervaren en ruimtes ontwerpen.
''Met een digital twin kan je vervolgens voorspellen, simuleren, beheren en anticiperen''
Noodzaak
Met alle grote complexe problemen en veranderingen in de wereld wordt de vraag naar duurzame oplossingen steeds groter. Ook wet en regelgeving verwacht steeds grotere stappen richting een duurzame toekomst. Zo is het voor kantoorgebouwen verplicht een label C of hoger te hebben in 2023 en wordt participatie bij nieuwbouw een thema waar ontwikkelaars steeds meer rekening mee moeten houden. Een tool waarmee niet alleen inzicht gegeven wordt in allerlei data, maar ook sterk ingezet wordt op duurzame panden en processen en een tool waarmee optimale samenwerking en communicatie tussen verschillende stakeholders gerealiseerd wordt. Met een digital twin zet u een stap in de richting van een duurzame toekomst.
Comments