top of page
  • Foto van schrijverjustinjager

Extrude in de media #3 - Dag Van De OndernemerOp 17 november is het de Dag van de Ondernemer. Justin Jager is sinds 2019 oprichter en eigenaar van het bedrijf Extrude. In 2022 was hij een van de drie finalisten voor de Rabo Ondernemersprijs. Wij spraken Justin over zijn eerste jaren als ondernemer: Wat zijn de voordelen en uitdagingen van het ondernemerschap? En welke tips heeft hij voor andere (jonge) ondernemers?


In het tweede jaar van zijn studie begon Justin Jager zijn eigen bedrijf, genaamd Extrude. Extrude is een visualisatie- en communicatie- adviesbureau binnen de vastgoedsector. Het bedrijf is ontstaan vanuit een passie voor 3d-beelden en de architectuur. Samen met een breed netwerk en partners voorziet Extrude diensten voor een breed scala aan opdrachtgevers, zoals: projectontwikkelaars, architecten, aannemers, ondernemers en bouwkundigen.


Het eerste jaar verliep vrij rustig, er was niet veel werk en Justin kon die tijd goed benutten om aan zijn projecten te werken en de website van zijn bedrijf te verbeteren. Hij besteedde ook veel tijd aan het opbouwen van zijn netwerk en het leggen van connecties in de branche. Aanvankelijk begon Extrude met slechts een handvol opdrachten, maar het jaar daarop begon voor het bedrijf aanzienlijk drukker te worden. In datzelfde jaar besloot Justin om deel te nemen aan de Rabo Ondernemersprijs, een spannende stap in zijn ondernemersavontuur.


2023 verloopt wat rustiger voor Justin en Extrude. Hij vertelt dat de markt enorm veranderd is en daardoor zijn er momenteel wat minder opdrachten te vinden. Sinds de zomer werkt Justin weer deels in loondienst, naast het runnen van zijn eigen bedrijf, in dezelfde sector. Hij grinnikt terwijl hij dit deelt, want onlangs begon het toch weer drukker te worden. Dat is een interessante uitdaging: hoe gaat hij dit nu combineren? Maar Justin is vastberaden om zijn eigen bedrijf in de toekomst te behouden, omdat hij nog steeds het meest geniet van dat ondernemersavontuur.Lessen van de Rabo Ondernemersprijs van de Hanzehogeschool

Justin heeft zichzelf aangemeld voor de Rabo Ondernemersprijs met het idee om het gewoon te proberen. Hij verwachtte niet eens de eerste ronde te halen, maar toch is Justin toch derde geworden. "Ik ben hierdoor veel zelfverzekerder geworden en heb geleerd om mijn bedrijfsidee goed over te brengen. Het is belangrijk goed te bedenken wat je wil neerzetten. Ik zeg altijd: Gewoon gaan en we zien wel waar het schip strandt", vertelt Justin.


Uitdagingen bij het opzetten van je onderneming

"Het blijven groeien van je eigen onderneming is zonder twijfel de grootste uitdaging. Hoewel ik enkele vaste klanten heb, zijn het er niet genoeg om op basis daarvan fulltime te kunnen werken. Het vinden en aantrekken van de juiste klanten is van vitaal belang. Aan het begin van dit jaar kreeg ik te maken met twee klanten die een betalingsachterstand hadden, en ze hadden ook nog eens aardig wat uren openstaan. Dat vormde een behoorlijke uitdaging en dwong me na te denken over hoe hiermee om te gaan", aldus Justin.


Het mooie van ondernemerschap vindt Justin dat je zelf de regie hebt. "Ik wil met mensen in contact komen en ze helpen met een probleem. Het is fijn om van A tot Z betrokken te zijn en uiteindelijk iets neer te zetten waar de klanten blij mee zijn. Daarnaast probeer ik stageverzoeken te accepteren om anderen te helpen en kennis te delen."

Niet te star zijn

In de wereld van technologische ontwikkeling ontkomen we niet aan de opkomst van AI, maar hoe je hiermee omgaat, dat kun je op verschillende manieren invullen, stelt Justin. "Het is essentieel om je zaken goed op orde te hebben, maar tegelijkertijd niet te star georganiseerd te zijn. Binnen een onderneming gebeuren vaak spontane gebeurtenissen waarop je ter plekke een oplossing moet bedenken. Als ondernemer is het van groot belang om niet blindelings alle trends te volgen. Het is van groot belang om voortdurend je kennis bij te werken, zodat je begrijpt waar je opdrachtgevers over spreken en relevant blijft in een voortdurend veranderende zakelijke omgeving", vertelt Justin.


Doorzettingsvermogen

"Ondernemen vergt lef. Je moet risico's durven nemen en stappen durven zetten om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Het betekent de moed hebben om door te zetten en niet toe te geven aan de aan externe factoren. Het betekent gewoon doorgaan en risico's nemen, en meestal leidt dat tot de meest interessante ontwikkelingen", zegt Justin bevlogen.

Wanneer ik even niet weet hoe ik verder moet, neem ik de tijd om zelf te brainstormen en te puzzelen. Als dat niet voldoende is, zoek ik mede-ondernemers op om samen te sparren. Ik maak gebruik van mijn netwerk en de mensen om me heen, want zij hebben waarschijnlijk vergelijkbare problemen meegemaakt en kunnen waardevol advies bieden. Het delen van ervaringen met anderen kan helpen om nieuwe inzichten te krijgen en obstakels te overwinnen."De rol van duurzaamheid, innovatie en digitalisering

Justin deed mee aan de Rabo ondernemersprijs met zijn concept van intelligente gebouwen. Met intelligent bedoelt hij dat de vochtigheid, verwarming en andere aspecten volledig geregeld worden met behulp van kunstmatige intelligentie. Justin neemt zo'n gebouw en creëert een digitale kopie ervan. "Alles wordt visueel weergegeven, zodat je bijvoorbeeld kunt zien hoe warm het is in het gebouw. Als ik een ruimte wil reserveren, kan deze alvast worden opgewarmd. Dit vereist een flinke dosis innovatie. Door de veranderende markt ligt dit idee nu eerst op de planken, maar dit krijgt zeker een vervolg."

Voor een aantal 3D-visualisaties maakt Justin gebruik van de nieuwste software en trends, zoals virtual reality (VR). "Het is essentieel om voorop te blijven lopen en klanten de mogelijkheid te bieden om deze nieuwe ervaringen te beleven. Kennis van de laatste ontwikkelingen in de wereld is van groot belang. Het is handig om dezelfde taal te spreken als je klanten, zodat je goed kan begrijpen wat ze nodig hebben en hoe je hen kan bedienen."


Advies aan toekomstige ondernemers

Welke tip wil Justin meegeven aan ondernemende studenten? "Gewoon beginnen en ga iets doen waar je plezier aan beleeft. Doe vooral niet tegen je zin in dingen om snel geld te verdienen. Want, dat gaat vervelen. Veel komt vanzelf wel, maar begin gewoon en laat je niet tegenhouden. Ik ben begonnen tijdens mijn studie, dat was een goede timing, want dan had ik nog een vangnet onder me."


De toekomst

Justin is nog lang niet klaar met het ondernemerschap. "Dit is het leukste werk wat ik gehad heb, zelf de regie hebben en je uren bepalen en iets maken waar je klanten/mensen blij van worden. Het liefst richt ik mij fulltime op Extrude, daarvoor wil ik nog meer klanten aan mijn bedrijf binden. Ik ga me nu verdiepen in andere stappen van het ontwerpproces. In de toekomst kan ik misschien wel medewerkers aannemen", besluit Justin.


Wil je meer weten over Extrude? Kijk dan op: www.extrude3d.nl 

Justin Jager is geïnterviewd voor de Dag van de Ondernemer (17 novemeber 2023). Deze publicatie is onder andere verschenen op: .... en .... . De tekst is geschreven door Floor Gonlag. 

Publicaties:

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page